Czesi odkrywają tajemnice 100-letniego piwa

31 marca 2017, 05:12

Odkryte dwa lata temu w Czechach 3 butelki ok. 100-letniego piwa pozwolą naukowcom lepiej zrozumieć praktyki browarnicze z początku XX w., a także zmiany zachodzące w trunku na przestrzeni dłuższego czasu. Jana Olšovská i jej zespół uważają, że dwa piwa zepsuły się wskutek zanieczyszczenia mikroorganizmami, zaś trzecie zestarzało się naturalnie.



Rosyjska biblioteka zdigitalizowała kolekcję najstarszych druków

14 marca 2017, 13:46

Naukowcy z Tomskiego Uniwersytetu Państwowego zdigitalizowali zbiór 26 inkunabułów. Choć, wg Incunabula Short Title Catalogue Biblioteki Brytyjskiej, żadna z tych publikacji nie jest szczególnie znana, niektóre pozycje są naprawdę rzadkie. Kopie jednej z nich znajdują się np. tylko w Bibliotece Badawczej Uniwersytetu Tomskiego i w Niemczech.


Betsy Beer – piwo wysokich lotów

2 marca 2017, 08:05

Wraz ze wzrostem wysokości nasze zmysły smaku i węchu ulegają przytępieniu. Dla linii lotniczych to poważny kłopot, z którym próbują sobie jakoś poradzić. Jedna z nich ogłosiła właśnie opracowanie specjalnego piwa przeznaczonego do spożywania na wysokości 10 000 metrów.


Datę zasiedlenia Tybetu trzeba przesunąć o dziesiątki tysięcy lat

20 lutego 2017, 11:56

W American Journal of Human Genetics ukazał się artykuł, którego autorzy zbadali cały genom 38 rdzennych Tybetańczyków i porównali go z genomem innych grup etnicznych. Badania ujawniły złożony wzorzec prehistorycznej migracji. Sekwencje genetyczne specyficzne dla Tybetańczyków liczą sobie od 38 do 62 tysięcy lat


Piwo dostosowane do DNA

30 grudnia 2016, 14:08

Londyński browar Meantime Brewery oferuje klientom najbardziej spersonalizowane piwo świata. Za pomocą profilowania genetycznego dostosowuje się je do kodu DNA, a dokładnie do cech fizjologicznych i preferencji danego człowieka. Usługa kosztuje, bagatela, 25 tys. funtów (ok. 30.550 dol.).


Najstarsze bezpośrednie dowody na gotowanie roślin

20 grudnia 2016, 10:48

Brytyjsko-włoski zespół naukowców zdobył najstarsze bezpośrednie dowody na przetwarzanie przez człowieka roślin w celach kulinarnych.


Nieznane miasto zmieni pogląd na starożytną Tesalię?

13 grudnia 2016, 06:22

Naukowcy z Wydziału Badań Historycznych Uniwersytetu w Göteborgu badają w centralnej Grecji pozostałości nieznanego wcześniej antycznego miasta. Miejsce, które dotychczas uznawano za niewiele znaczącą wioskę okazało się znacznie ważniejsze, niż sądzono


Cząsteczki z telefonu pozwalają stworzyć profil stylu życia

15 listopada 2016, 13:00

Cząsteczki znajdowane na telefonach komórkowych ujawniają wiele szczegółów na temat stylu życia i stanu zdrowia właściciela, np. zażywanych leków i preferencji kulinarnych.


Piwo, które zmniejsza prawdopodobieństwo kaca

7 listopada 2016, 13:20

Amsterdamski browar De Prael twierdzi, że tamtejszym specjalistom udało się uwarzyć piwo w typie pilznera, które zawiera składniki zmniejszające prawdopodobieństwo kaca.


Małpie 'narzędzia' wprowadziły zamieszanie w archeologii

20 października 2016, 10:38

Archeolog Tomos Proffitt z Oxford University specjalizuje się w kamiennych narzędziach wykonywanych przez naszych przodków. Pisał na ten temat doktorat. W styczniu jego kolega, Michael Haslam, przyniósł mu do analizy kamienne artefakty. Część z nich wyglądała jak kwarcowe zaostrzone kamienne narzędzia wykonywane 2-3 miliony lat temu we wschodniej Afryce przez przodków Homo sapiens. Haslam poinformował Proffitta, że w rzeczywistości wykonane w ciągu ostatnich dwóch lat przez... brazylijskie kapucynki


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy